Over stempelen her en der in de wereld…

Zo op reis door de wereld kom je dingen tegen die in verschillende landen anders gebruikt worden… In dit geval gaat het over stempels, die heb je in verschillende soorten en maten.

Als reiziger kom je hoogstwaarschijnlijk als eerste in aanraking met de meest formele soort stempel, namelijk die je in je paspoort krijgt als je een land in of uit gaat. Natuurlijk is dat niet van toepassing voor reizen binnen de Schengen-zone, maar als je andere landen binnenkomt krijg je ze dus wel. En het leuke is dat in de voormalige Sovjet-republieken ook op de stempel staat hoe je het land binnen bent gekomen of hebt verlaten. Reis je per trein, dan staat er een locomotiefje op, maar er kan ook een vliegtuig, boot of auto op staan.

Koreaanse stempels in mijn paspoort (en een Japanse stikker)

In Rusland zijn ze gek op stempels om documenten er zo officieel mogelijk uit te laten zien, dus als je een kopie van je visum-registratie krijgt, staat er een mooie stempel van het hostel op die het heeft geregeld. Maar ook als er een briefje hangt met een “belangrijke” mededeling, staat er een officieel uitziende stempel op.

Twee voorbeelden van "officiële" stempels gebruikt in Rusland.

In Japan krijg je om een of andere gekke reden geen stempel in je paspoort als je het land binnenkomt, maar een stikker, als je weggaat krijg je volgens mij wel een stempel. Maar Japanners zijn op een andere manier gek op stempels. Hier kan je bij stations en toeristische trekpleisters zelf een mooie stempel zetten in je eigen stempelboek of, in de meeste gevallen, op een los papiertje speciaal voor de stempel of op de folder van de attractie. En het zijn niet alleen de kleine kinderen en (gestoorde) toeristen die een stempel willen zetten… Ook volwassen Japanners gaan er voor in de rij staan. Dus natuurlijk staat de stempelplek op een duidelijke plaats en anders staat het wel aangegeven.

Als het niet duidelijk zichtbaar is, dan geven ze het wel aan waar je een stempel kan zetten bij de Jpanase attracties.

Op de Japanse stempelplek kan je soms ook meerdere stempels zetten.

En een paar voorbeelden van Japanse stempels.

Dit bericht is geplaatst in Op reis naar Japan met de tags , . Bookmark de permalink.