Treinkaartjes in Rusland.

Op weg door Rusland kom ik redelijk veel mensen tegen die ook met de trein reizen door Siberië. Sommigen gaan naar China, anderen stoppen in Irkutsk of gaan naar Moskou vanuit de plaatsen waar de meeste mensen naartoe gaan en zo zijn er heel veel variaties mogelijk in de treinreizen die mensen ondernemen…

Maar in tegenstelling tot de meeste mensen heb ik mijn treinkaartjes niet vantevoren gekocht via een website of een reisbureau, maar koop ik die terplekke op het station. (meestal gaat dat wel goed ;))

Over het algemeen heb je voor het het kopen van treinkaartjes drie dingen nodig: geld, geduld (voor het lange wachten in de rij voor het loket), mijn paspoort (want treinkaartjes in Rusland zijn persoonlijk en je moet je ook identificeren met je paspoort als je instapt) en een briefje. Op dit briefje staat dan geschreven wat ik precies wil hebben, want ik ben heel slecht in het uitleggen in het Russisch dat ik een kaartje naar plaats X op tijdstip Y wil hebben. Deze briefjes zijn grofweg in te delen in twee categorieën. De briefjes in de ene categorie schrijf ik zelf, deels overgeschreven van een voorbeeld uit mijn Trans-Siberian Handbook. Het lukt me aardig want ik krijg toch de treinkaartjes die ik wil hebben, mits ze beschikbaar zijn.

En dan is er de categorie die ik meestal gebruik, of probeer te gebruiken, om meerder treinkaartjes tegelijk te kopen. Deze briefjes zijn iets groter (A4) en geschreven door iemand van het hostel. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat het me alleen vandaag is gelukt om meerdere treinkaartjes tegelijk te kopen, en toen kreeg ik een van de kaartjes voor de verkeerde datum (voor vandaag in plaats van overmorgen), maar dat was de fout van de baliemedewerkster in kwestie die niet naar de datum op het briefje keek.

Maar met de hulp van deze briefjes kom ik Rusland door en zal ik dus in Vladivostok aankomen.

Nu moet ik wel gaan uitvogelen hoe ik een buskaartje van Vladivostok naar Zarubino ga bemachtigen, want de boot vertrekt opeens niet meer vanuit Vladivostok, maar vanuit Zarubino. (iets meer naar het zuiden vanaf Vladivostok)

Dit bericht is geplaatst in Op reis naar Japan met de tags , . Bookmark de permalink.